AcumStiu.net

Povestea impresionantă a lui August Landmesser

Fotografia de mai sus a devenit extrem de populară pe internet în urmă cu câțiva ani datorită unui subiect subtil, dar profund de neconformitate. Nu se poate spune cât de mulți oameni din acea mulțime acționau din teamă, fiind conștienți de faptul că refuzul de a-l saluta pe Fuhrer era asemănător cu sfârșitul vieții lor.

Știind toate acțiunile lui Hitler sunt nemiloase și crude, mai ales atunci când ceilalți nu i se supun, poate credeți că bărbatul din imagine c mâinile încrucișate este nebun, însă gestul lui este unul sincer și plin de iubire. August Landmesser, bărbatul cu brațele încrucișate, era căsătorit cu o femeie de origine evreică.

Povestea anti-gestului lui August Landmesser începe, cu ironie, cu Partidul nazist. În 1930, economia Germaniei era în declin, iar natura instabilă a Reichstagului a condus în cele din urmă la demisia sa și, apoi, la creșterea conducerii oportuniste a lui Adolf Hitler și a partidului nazist.

Crezând că legăturile potrivite l-ar ajuta să-i aducă un loc de muncă în economia impulsivă, Landmesser a devenit nazist care transporta cărți. În 1934, Landmesser s-a întâlnit cu Irma Eckler, o femeie evreică, iar cei doi s-au îndrăgostit profund. Angajamentul lor, un an mai târziu, i-a adus expulzarea din partid, iar cererea lor în căsătorie a fost refuzată în temeiul noilor legi din Nuremberg.

Au avut o fetiță, Ingrid, în luna octombrie a aceluiași an, iar doi ani mai târziu, în 1937, familia a făcut o încercare eșuată de a fugi în Danemarca, unde au fost reținuți la frontieră. August a fost arestat și acuzat de „dezonorarea rasei”, și a fost închis pentru scurt timp. În instanță, cei doi au pretins că nu sunt conștienți de statutul evreiesc al lui Eckler, deoarece ea a fost botezată într-o biserică protestantă după ce mama sa s-a recăsătorit.

În luna mai 1938, luna august a fost achitat pentru lipsa dovezilor, dar cu un avertisment sever că pedeapsa va fi din nou în vigoare dacă Landmesser îndrăznea să repete infracțiunea.

Totuși, o lună mai târziu, bărbatul a fost arestat și condamnat la muncă grea timp de treizeci de luni într-un lagăr de concentrare. Acesta avea să nu-și mai vadă niciodată fiica și soția.

Între timp, a fost adoptată o lege care a cerut arestarea soțiilor evreiești, iar Irma a fost trimisă în diferite închisori și lagăre de concentrare, unde ea o va naște în cele din urmă pe Irene , Landmesser și al doilea copil al lui Eckler.

Ambii copii au fost trimiși inițial într-un orfelinat, deși Ingrid a fost trimisă să trăiască cu bunicii ei. Irene, cu toate acestea, a fost în cele din urmă scoasă din orfelinat și trimisă în lagăre.

După întoarcerea lui Irene în Germania, a fost ascunsă din nou, de data aceasta într-un spital unde identitatea ei a fost ascunsă pentru a o proteja.

August a fost eliberat în 1941 și a început să lucreze ca maistru. Doi ani mai târziu, când armata germană a devenit din ce în ce mai îngrozită de circumstanțele sale disperate, Landmesser a fost tras în infanteria penală împreună cu mii de alți bărbați. A trăit în Croația unde se presupune că a și-a găsit sfârșitul, cu șase luni înainte ca Germania să se predea oficial.

Această imagine faimoasă a fost realizată, probabil, pe 13 iunie 1936, când August Landmesser lucra la șantierul naval Blohm și totuși avea o familie la care să se întoarcă la sfârșitul zilei. În timpul inaugurării noului vas Horst, muncitorii au fost uimiți să-l vadă în fața navei.

August Landmesser a refuzat să-l salute pe bărbatul ce i-a dezbinat familia. August și Irma au fost eclarați oficial ca trecând în neființă în 1949. În 1951, Senatul din Hamburg a recunoscut căsătoria dintre August Landmesser și Irma Eckler.