AcumStiu.net

Arheologii au descoperit locul în care Julius Caesar a invadat Marea Britanie

Locul invaziei britanice a lui Julius Caesar, care a rămas un mister timp de secole, a fost recent elucidat de arheologi. Deși invazia lui Julius Caesar a avut loc în Marea Britanie în anul 54 înainte de Hristos, locația exactă a sosirii sale pe insulă a rămas un mister până acum.

Arheologii de la Universitatea din Leicester cred că au găsit locația exactă a invaziei, despre care cred acum că a avut loc în Golful Pegwell, Kent. Locația Pegwell Bay este în concordanță cu ceea ce a scris chiar Caesar în acea perioadă, adăugând în plus încrederea arheologului că este într-adevăr locul de sosire.

„Prezența stâncilor, existența unui mare golf deschis și prezența unui teren mai înalt în apropiere sunt în concordanță cu ceea ce s-a descris în anul 54 înainte de Hristos la momentul sosirii în Golful Pegwell”, a spus dr. Andrew Fitzpatrick, care a lucrat la săpături.

Echipa a fost prima dată îndreptată spre locație după citirea conturilor scrise ale invaziei. În aceste documente, Caesar descrie cele mai importante 800 de nave, 20.000 de soldați și 2.000 de cavaleri, care aveau nevoie de un spațiu larg deschis pentru a ateriza. Pegwell Bay a fost acest loc.

„Credem că locația site-ului se potrivește foarte mult cu ceea ce a descris Julius Caesar într-o serie de indicii: el nu ne spune în detaliu, dar el dă câteva fragmente și prin combinarea acestor fragmente împreună credem că se potrivește foarte bine cu locul descoperit”, a spus Fitzpatrick.

La locul de desfășurare, echipa de excavare a găsit un șanț mare, de doi metri adâncime și cinci metri lățime, în conformitate cu tipul de șanțuri defensive pe care Imperiul Roman le-a folosit ca primă linie de apărare în jurul forturilor lor. Șanțuri asemănătoare au fost găsite pe site-urile cunoscute de invazie romană din Franța.

Șanțul era considerat a fi folosit pentru a apăra un fort mare, probabil construit pentru a găzdui navele lui Caesar pe o plajă din apropiere.

În și în jurul șanțului, echipa a găsit bucăți de ceramică și armament, care sunt, de asemenea, în concordanță cu cele folosite de Imperiul Roman. Una dintre cele mai semnificative descoperiri a fost o bucată de piliu, un tip de suliță romană. Găsirea este semnificativă, deoarece nu se știe prea multe despre invazia romană din Anglia.

„Cucerirea Angliei din sud-est pare să fi fost rapidă, probabil pentru că regii din regiune erau deja aliați cu Roma”, a spus profesorul Colin Haselgrove, care a condus ancheta.

Această descoperire ar putea ajuta istoricii și arheologii să afle mai multe despre invazie și impactul său durabil asupra Marii Britanii.

„Acesta a fost începutul ocupației romane permanente a Marii Britanii, care include Țara Galilor și unele din Scoția și a durat aproape 400 de ani”, a spus Haselgrove.